Egy blog a Z generációnak.

Világ a takarékszámlákon túl: Kriptovaluták

befektetés kriptovaluta
Ennek a cikksorozatnak a következő részéhez értünk, amiben a kriptovalutákról fogok részletesebben írni. Ha még nem láttad a részvényekkel foglalkozó cikkemet, akkor elolvashatod itt!

A kriptovaluták világa még viszonylag új, ezért az árfolyam sokkal volatilisebb ( gyakoribbak a nagy emelkedések és zuhanások), viszont az utóbbi időben elindult nagyvállalati adaptáció hosszútávon pozitívan hathat befektetésünk értékére.

A következő cikkben a kriptovalutákról lesz szó, mint hosszútávú befektetési lehetőség, nem térünk ki úgynevezett "mémcoinokra", mint a Doge, Safemoon és hasonló kriptovaluták, mivel ezek mögött nincs olyan projekt, ami biztosítaná jövőbeli értéküket.

A leírtak az én személyes véleményemet tükrözik, semmilyen formában nem minősülnek befektetési tanácsadásnak!

Tanulj, mielőtt belevágsz

Ahogy részvényeknél, itt is érdemes elmondani, hogy befektetésekről beszélünk, amik magasabb kockázattal is járnak, mint bankban tartani a pénzünket. Ezt a kockázatot egyedül úgy tudjuk csökkenteni, ha több információt gyűjtünk az adott iparágról, eszközről, és/vagy egy tanácsadó segítségét kérjük. A kriptovaluták volatilitása miatt lehet, hogy látsz a médiában történeteket arról, hogy valaki pár hét alatt százezreket nyert, de ugyanilyen gyorsan el is lehet bukni ekkora összegeket.

A cikk végén megjelölök pár oldalt, ahol több információt gyűjthetsz a blokklánc világáról. Vágjunk is bele!

Miért népszerűek a kriptovaluták?

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az utóbbi 1 évben hatalmas népszerűségnek örvendett a Bitcoin és egyéb kriptovaluták. A népszerűségének egyik fő oka a hatalmas éves befektetési megtérülése volt.

Ha valaki 2020. január 1-én vett $1000 (~300 ezer Ft) értékben Bitcoint, ugyanaz a Bitcoin mennyiség most $4000-t ér (~1.2 millió Ft).

A népszerűségnek persze oka az is, hogy bekerült a mainstream médiába, egyre több hírportál hozz le róla cikkeket, így azok az emberek is tudnak róla, akik eddig egyáltalán nem foglalkoztak befektetésekkel.

A helyzetet tovább fokozzák az olyan kereskedési alkalmazások, mint az eToro és Robinhood, ahol pár kattintással vehetünk, vagy adhatunk el részvényeket, kriptovalutákat.

Az utóbbi 1 évben eljutottunk oda, hogy ugyanannyi ideig tart venni 10 bitcoint, mint rendelni egy pizzát telefonon.

Mi a különbség?

Felmerülhet a kérdés, hogy “oké, de mi a különbség egy részvény és egy kriptovaluta között?”. A kérdés érthető, hisz mindkét esetben veszünk valamit, amitől később profit reményében meg is akarunk válni. A fő különbség az, hogy részvények esetében tulajdonjogot szerzünk vásárláskor, míg a kriptovalutáknak csak közvetett értékük van. Általában a kriptovalutákhoz nem tartozik tulajdonjog, szimplán az adott projektet támogatjuk azzal, hogy kereskedünk tokenjeikkel.

Léteznek persze olyan kriptovaluták, amik különböző funkciókkal bírnak, például leköthetjük őket, és kamatoznak, vagy birtoklásukkal jobb kamatokkal tudunk hitelt felvenni platformjukon, stb.

Momentumcoinok és ami mögöttük van

Ezekre a kriptovalutákra legtöbbször a “mémcoin”, vagy “shitcoin” megnevezést is használjuk. Ezek olyan kriptovaluták, amik mögött semmilyen létező projekt nincs, ami biztosítaná a valuta értékét, jövőbeli szerepét.

A “momentumcoin” kifejezés főként olyan új dollármilliomosok nyomására jött létre, akiket zavart az, hogy így hivatkoznak azokra a gambling eszközökre, amiknek a vagyonukat köszönhetik.

Ezeket a kriptovalutákat egyáltalán nem lehet befektetésként kezelni, értékük teljes mértékben spekulatív, egyenlő a szerencsejátékkal, gamblinggel.

A kriptovaluták, mint befektetés

Ha befektetői szemmel közelítjük meg a kriptovalutákat, akkor több lehetőségünk is van, amivel pénzt kereshetünk, ezek közül sorolnék fel pár népszerűbb opciót:

Bitcoin: A digitális arany

A Bitcoin értéke az utóbbi években hatalmas ütemben nőtt, ami a későbbiekben se kizárt, hogy folytatódni fog. Ezt nagyban befolyásolja az is, hogy összesen 21 millió darab Bitcoin létezik, amiből több, mint 4 millió darab végleg eltűnt, köszönhetően az elfelejtett jelszavaknak, elhagyott fizikai walleteknek. Ez azt jelenti, hogy összesen kevesebb, mint 17 millió ember rendelkezhet 1 Bitcoinnal, ami a Föld jelenlegi lakosságának 0,2%-a.

Altcoinok: Megoldás egy létező problémára

Az altcoin kifejezés az alternatív coinokra utal. Altcoinnak nevezünk minden olyan kriptovalutát, ami nem Bitcoin. A legtöbb altcoin rendelkezik egy weboldallal, ahol az általuk megosztott dokumentumokból megtudhatjuk, hogy milyen problémára szeretnének megoldást nyújtani projektjükkel. Az ilyen projektek valutáinak árfolyama gyakran nőhet 10, de akár 100-szorosára is.

Az altcoinokba fektetés számomra kicsit olyan, mint amikor keres az ember egy szimpatikus startupot, és befektet az adott projektbe, majd idővel jóval nagyobb profitot realizálhat, mint amennyit egy már régen is jól működő cégnél tehette volna.

Ilyen altcoinokra jó példák: Cardano, Ethereum, Polkadot

Staking

A blokklánc egyik fő célja leváltani a bankrendszert is, aminek több verziója is létezik már a kriptovaluták világában. Vannak olyan fintech cégek, akik fő pénzeszközként kriptovalutákat kezelnek, míg vannak teljesen automatizált DeFi néven ismert platformok is.

Ezeknek a projekteknek népszerű funkciója a Staking, ami egy adott valuta hosszabb távon történő platformon tartását jelenti.

Személyes példáim erre a Nexo, ahol a platformon tartott kriptovalutákra éves 6-12% kamatot írnak jóvá, míg egy teljesen automatizált PancakeSwap nevű projekt (DeFi) saját kriptovalutájára éves 100% kamatot biztosít.

Itt megjegyezném, hogy az automatizált rendszerek mögött nincs semmilyen biztosíték arra, hogy egy kibertámadás esetén az elvesztett befektetéseinket visszaszolgáltatják, ezért nagyobb összegeket szerintem nem érdemes tartani rajtuk.

Bányászat

Az utóbbi évben sokaknak feltűnhetett, hogy a számítógép alkatrészek (itt főként videókártyákra gondolok) ára horrorisztikusan megnőtt. Személyes tapasztalatom ezzel kapcsolatban, hogy használtan vettem 2019-ben egy videókártyát 72 ezer forintért, amit tavaly 230 ezer forintért adtam el.

Jómagam nem foglalkozom bányászattal, viszont a bányászok felelnek a különböző blokkláncok fenntartásáért, ami után az adott blokklánc kriptovalutájában kapnak jutalmat. A befektetők ilyen szerverparkokra hasonlító létesítményeket húznak fel, amik folyamatosan bevételt generálnak számukra.

Magánszemélyként lehetőségünk van kisebb bányászfarmok kialakítására, viszont ennek megtérüléséről Magyarországon nincs információm.

Összegzés

A kriptovalutákkal magasabb megtérülést érhetünk el befektetésünk után, de sokkal nagyobb összegeket is bukhatunk. Érdemes a lehető legtöbb információt összegyűjteni az adott valuták mögött lévő projektekről, szakértő véleményét kikérni a témában.

A blokklánc világa még gyerekcipőben jár, így rengeteg olyan projekt van, ami hatalmas növekedést érhet el a következő években.

Ha kérdésed merült fel a témával kapcsolatban, akkor írd meg nekem a fenti közösségi oldalaim egyikén!

Kriptovaluta befektetési tanácsadás esetén szintén keress a fenti elérhetőségeimen, amiben Krómer Bence blokklánc tanácsadó lesz segítségedre!

Hasznos oldalak

  • CryptoFalka – Magyar, oktatással foglalkozó közösség
  • Coin Bureau – Angol nyelvű YouTube csatorna blokklánc témában
  • Anthony Pompliano – Podcast a jövő pénzügyi és technológiai megoldásairól (főként blokklánc)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolódó bejegyzések

Németh Ádám

huszonéves egyetemista

Budapesten tanulok egyetemistaként. Célom, hogy harmincas éveimre több különálló bevételforrást felépítsek, és az ezekben szerzett tapasztalataimat megosszam kortársaimmal, azaz Veled!

Németh Ádám

Kedvencek
Kiemelt

This is the heading

Felfedezés