Egy blog a Z generációnak.

Gondolatok, amik segítettek a Pénzügyi Tudatosságban Huszonévesen

Az utóbbi pár évben teljesen megváltozott a pénzről alkotott képem. Míg gimnáziumban az új telefonnal, autókkal és fényűzéssel hoztam volna párhuzamba, addig ma már inkább az időhöz tudnám kapcsolni. Miért? Erről lesz szó ebben a bejegyzésemben.

“Az idő a fizetőeszközünk”

Az első egyetemista éveim alatt fél évet dolgoztam egy ruhaboltban 1000 forintos órabérben. Ekkor kezdtem el úgy gondolkodni, hogy az ebédem nem 1200 forint, hanem 1,2 óra az életemből. Ez a gondolkodásmód azonnal átrendezte az értékrendemet, hisz tudtam, hogy heti 20-25 órám van, amit pénzre cseréltem, ezért ezt körültekintően kell beosztanom.

“A pénz egy energia”

Így egymagában elsőre ez nagyon úgy tűnhet, mint valami vallási dogma, viszont egyáltalán nem az. A pénz ha jobban belegondolsz, akkor tud időt teremteni és elvenni is. Ugyanúgy, ahogy én becserélhetem az időmet pénzre, hozhatok létre magamnak több időt. Ezzel a gondolatmenettel már értettem, hogy az igazán sikeres emberek hogyan tudnak annyi mindent elérni egy nap alatt. Például egy sikeres vlogger nem vágja a saját videóit, hanem kiszervezi azt, míg ő a többi teendőjét tudja végezni. Így simán lehetséges az, hogy valaki annyi mindent elér 1 nap alatt, mint más 1 hét alatt. Kezdetben persze ez nem ennyire egyszerű, viszont mindenképp motiváló számomra, hogy idővel hatványozottan több dolgot érhetek el kevesebb idő alatt, ha folyamatosan beleteszem az energiámat a céljaim elérésébe.

“A pénz dolgozzon érted”

Amikor először meghallottam ezt a mondatot, fogalmam sem volt, hogy ez egyáltalán hogy lehetséges. Már tudtam azt, hogy el tudom cserélni az időmet pénzre, és erre hajlandóak mások is, viszont nem értettem, hogy mit jelent az, hogy a pénz “dolgozik”.

Mint később rájöttem ennek több módja van, és ezek egyenként is annyira mély témák, hogy csak egyről is oldalakat lehetne beszélni. Talán a kulcsszó ebben az esetben a “befektetés” lenne. A pénzünket olyan dolgokba fektetjük, amikben hiszünk és idővel ennek előnyeit élvezhetjük. Lehet ez egy saját vállalkozásba fektetés, ami egy meglévő problémára nyújt megoldást, ezzel elismerést és anyagi biztonságot szerezhetünk. Lehet ez másnak a vállalkozása, ahol befektetésért cserébe tulajdonjogot szerzünk és később osztozunk a cég eredményein.

Lehet persze csak az is, hogy berakod a pénzed egy számlára, ami évente x százalékot kamatozik, bár itt véleményem szerint érdemes olyan lehetőségeket keresni, amik az éves inflációt túlélik, mert különben folyamatosan csak pénzt vesztenénk.

A fő gondolatmenet az, hogy a pénzünk úgy termel nekünk bevételt, hogy nekünk semmit se kell utána vele kezdenünk (pénz alatt az energiát értem, ami szintén lehet a saját időnk is). Manapság erre a bevételforrásra trendi kifejezés a passzív jövedelem, amit sokan félreértenek. Ezek a bevételforrások sokkal több befektetést igényelnek, hogy kézzel fogható eredményt produkáljanak. Lehet ez az, hogy évekig írsz egy könyvet, ami kiadás után havi 400-500 ezret hoz, de lehet ez az is, hogy veszel egy ingatlant 100 millióért, ami havonta szintén 500 ezret termel.

Összegzés

A jól ismert “Az idő pénz” kifejezés számomra úgy teljes, hogy “Az idő pénz és a pénz is idő”. A pénzügyi tudatosságomnak szerintem elengedhetetlen feltétele volt az, hogy rájöjjek mit is jelent számomra a pénz.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, akkor ne habozz megosztani olyan fiatalokkal, akiken ez szintén segíthet!

Köszönöm, hogy itt töltötted az idődet, további szép napot kívánok! 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolódó bejegyzések

Németh Ádám

huszonéves egyetemista

Budapesten tanulok egyetemistaként. Célom, hogy harmincas éveimre több különálló bevételforrást felépítsek, és az ezekben szerzett tapasztalataimat megosszam kortársaimmal, azaz Veled!

Németh Ádám

Kedvencek
Kiemelt

This is the heading

Felfedezés