Egy blog a Z generációnak.

Mi a Bitcoin és miért ennyire népszerű?

bitcoin
Manapság egyre több helyről lehet hallani a Bitcoinról hideget és meleget egyaránt. A következő bejegyzésemben arról olvashatsz, hogy mi a probléma, amire Satoshi Nakamoto megoldást akart találni és miért is lesz fontos szerepe a jövőben a kriptovalutáknak.

Már az elején el szeretném mondani, hogy semmilyen minősítésem sincs ilyen témában, 1 éve kezdtem el kriptovaluta kereskedelemmel foglalkozni, azóta rendszeresen követem a híreket és több ezzel kapcsolatos projekthez is csatlakoztam. Ezen kívül viszont ugyanolyan huszonéves vagyok, mint bárki más, aki elmondja a véleményét erről a témáról. A következő sorok szigorúan informatív jellegűek, nem minősülnek befektetési tanácsnak!

Mi a Bitcoin?

Talán kezdjük is a legkézenfekvőbb kérdéssel, mi is az a Bitcoin? A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, amit Satoshi Nakamoto hozott létre 2009-ben. Különlegessége az volt, hogy az egész egy blokkláncnak nevezett adatbázis struktúrára épült, mellyel megalapozta a decentralizált fizetőeszközök fogalmát. Viszont gyorsan térjünk is ki itt erre a 2 szokatlan kifejezésre. Mi az a blokklánc és mitől lesz valami decentralizált?

Erről a 2 fogalomról később bővebben is írok, viszont pár mondatban azért összefoglalom őket:

Kezdjük a blokklánccal. A blokklánc egy olyan adatbázis típus, ami ellentétben a többi adatbázissal, ahol egy nagy szerveren tárolunk minden adatot, itt az adatok több különálló gépcsoporton vannak. Az adatok struktúrája is eltérő, mivel adattáblák helyett az adatok blokkokat alkotnak, melyeket egymáshoz kötnek, ezzel láncot alkotva. A blokklánc tulajdonságainak köszönhetően az adatok utólagos módosítása szinte lehetetlen. Részletesebb leírásért nézd meg a videómat a blokkláncról itt!

Na de mitől lesz valami decentralizált? Itt leginkább egy példával tudnám leegyszerűsíteni ennek a kifejezésnek a magyarázatát. A világon vannak centralizált és decentralizált intézmények. Régen a kölcsönök teljesen bizalmi alapon működtek, nem volt egy harmadik fél, aki biztosítsa a kölcsönt adó felet, hogy a pénze mindenképpen visszafizetésre kerül. Ezt a szerepet töltötte be idővel a bankrendszer. Persze ők is haszonszerzés céljából teszik ezt, a szolgáltatásaikért cserébe díjakat számolnak fel. Az ilyen 3 szereplős szolgáltatásokat nevezzük centralizált szolgáltatásoknak. A példa decentralizált változata viszont az lenne, ha a kölcsönt adó és a kölcsönt kapó között egy olyan automatizált rendszer működne, ami független az emberi behatástól és biztosítja a feleket arról, hogy mindketten elégedetten távoznak.

Mi a célja a Bitcoinnak?

A jelenlegi valutákkal a legnagyobb probléma az, hogy nem limitált a készletük. Bármikor dönthet úgy egy kormány, hogy nyomtat még pár milliárd bankjegyet, ezzel fedezve a felmerülő költségeiket. Ezzel viszont az a probléma, hogy így folyamatosan csökken az adott valuta értéke. Így jött létre a Bitcoin, amit digitális aranyként is emlegettek. Azért húztak sokan párhuzamot az arany és a bitcoin között, mivel mindkettő limitált mennyiségben áll rendelkezésünkre. A Bitcoin algoritmusába bele van égetve az a tulajdonsága, hogy összesen 21 millió darab keletkezhet belőle, és ez lesz a teljes készlet.

A bitcoin fő célja, hogy egy olyan fizetőeszközként álljon rendelkezésünkre, melynek darabszámát nem tudja egy kormány, vagy más hatalom befolyásolni.

A gyakran emlegetett lufi

Az utóbbi pár évben a Bitcoin “lufi” már vagy 400 alkalommal durrant ki. Ez a “lufi” kifejezés általában a megfelelő  gazdasági ismeretek hiányából ered. A gazdaság mozgása ciklikus, a kriptovaluta piacon ez körülbelül 4 éves távot ölel fel. Ez idő alatt az árfolyam különböző, a múltból jól ismert alakzatokat követ. Vannak persze kiszámíthatatlan esetek, amikor hirtelen eshet, vagy növekedhet az árfolyam, amiket legtöbb esetben szabályozások, esetenként nagy követőbázissal rendelkező médiaszereplők is válthatnak ki.

Érdemes viszont tudni, hogy az ilyen nagy esések után a tapasztalattal nem rendelkezők megijednek, veszteséget realizálnak, majd hívják lufinak a Bitcoint, míg a piacon már tapasztaltabbak boldogan vásárolják ezeket meg tudva, hogy idővel az árfolyam vissza fog térni a megszokott szintjére.

Lehetőségek a Bitcoinban

Az utóbbi években láthattunk több negatív és pozitív hírt is a témában, de az utolsó 1 évben láthatóan felgyorsult a vállalati réteg adaptációja. Az 50 ezer tőzsdén jegyzett cég közül napjainkban kevesebb, mint 40 rendelkezik Bitcoinnal a befektetései között, ami nagy növekedésre adhat okot a későbbiekben.

Több vállalat fogadja már el a kriptovalutákat, mint fizetőeszközt, és 2021-ben El Salvador is bejelentette, hogy hivatalos fizetőeszköz országukban a Bitcoin.

Szintén érdemes belegondolni abba, hogy összesen maximum 21 millió ember rendelkezhet 1 bitcoinnal a számláján, ami a 7 milliárdos népességnek egy nagyon kis százaléka. Ehhez persze hozzátartozik, hogy sok vállalat nem 1 bitcoint vásárol és sokan vannak, akik még a korábbi években elhagyták a bitcoin tárolásánál használt jelszavaikat, így jóval csökken az ekkora bitcoin mennyiséggel rendelkezőknek a száma.

Összegezve

A Bitcoin olyan megoldást nyújt, amire mindenképp szükségünk lesz a jövőben. Folyamatosan látjuk a híreket arról, hogy dollármilliárdos értékben nyomtatnak új bankjegyeket gazdasági válságok alatt, amit az ország lakói többszörösen is megéreznek. A Bitcoin olyan befektetési lehetőséget ad, melynek értéke a nagyvállalatok adaptációjának köszönhetően a következő években sokszorosára nőhet. Ebből adódóan szerintem érdemes stabil tudást szerezni a témában, ha valaki jövőbemutató befektetési lehetőséget keres.

Ha megválaszolatlan kérdésed maradt, keress meg bármelyik közösségi oldalam egyikén, és igyekszem rá mihamarabb választ adni!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolódó bejegyzések

Németh Ádám

huszonéves egyetemista

Budapesten tanulok egyetemistaként. Célom, hogy harmincas éveimre több különálló bevételforrást felépítsek, és az ezekben szerzett tapasztalataimat megosszam kortársaimmal, azaz Veled!

Németh Ádám

Kedvencek
Kiemelt

This is the heading

Felfedezés