Egy blog a Z generációnak.

4 skill, amit érdemes tanulni korlátozások alatt!

tanulás karantén alatt
Manapság a korlátozásoknak és az otthonmaradásnak köszönhetően több időm maradt, amit eddig főként utazással töltöttem. Sokan a karanténra negatívan tekintenek, pedig ez ideális alkalom arra, hogy több időt szánjunk magunkra, új képességeket tanuljunk, vagy a meglévőeket fejlesszük. A következő bejegyzésben 4 olyan területről lesz szó, amiben szerintem 2020-ban érdemes mélyíteni a tudásunkat, fejleszteni képességeinket. Lássunk is hozzá!

Rajzolás

Számomra a rajzolás mindig olyan tevékenység volt, amit nézni imádtam, de kevésnek éreztem magam ahhoz, hogy én is csináljam. A rajzolás segít fejleszteni kreatív skilljeinket, és nyugtató hatása is van, hisz teljesen belefeledkezhetünk az alkotás szépségébe.

Nem utolsó szempont az sem, hogy akár bevételforrásként is tekinthetünk rá, hisz a pandémia idején nem egy vállalkozásnak kell az online térben való megjelenését nulláról felépítenie. Az ilyen cégeknek ki kell tűnnie a tömegből, hogy felfigyeljenek rájuk, ezért jó opció lehet ilyenkor, ha egy grafikushoz fordulnak. Persze nem csak szolgáltatásban gondolkodhatunk, készíthetünk digitális matricákat, hisz rengetegen jegyzetelnek iPad-en, vagy más tableten. Ezen kívül akár freelencing munkaként is készíthetünk grafikákat egyéni megrendelésre.

Vizsgaidőszak alatt sajnos nem lesz rá időm, de januártól én is elkezdek rajzolni tanulni, amivel a későbbiekben majd az instagram profilomon találkozhattok.

Írás

Ha megkérdezném, hogy utoljára mikor írtál 500 szónál hosszabb szöveget, mit válaszolnál? Most tekintsünk el a kötelező beadandóktól, olyan írásokra gondolok, amikben a te gondolataidat, érzelmeidet fejted ki. Manapság szerintem teljesen lekorlátozódtunk a messenger és egyéb chat alkalmazások miatt a rövid 1-2 mondatos szövegekre. Magamon is rendszeresen észreveszem, hogy megvan egy bejegyzés címe, de nem tudom hogyan is kéne nekiállnom. Szerintem az írás legalább annyira fontos, mint az olvasás. Segít szókincsünk bővítésében, és számomra egy nyugtató tevékenység is. Ilyenkor megfeledkezhetek minden másról, és csak az írásra koncentrálhatok.

Viszont nézzük meg más szempontból is, hogy mi haszna van annak, ha valaki minőségi szövegeket tud írni. Rengetegen fizetnek azért, hogy megírjanak helyettük blogcikkeket, közösségi oldalakon bejegyzéseket, vagy olyan hírleveleket, amig a későbbiekben magas forgalmat generálnak.

Idegen nyelvek

Számomra egy új nyelv megtanulása mindig egy új világot jelent. Angol nyelvismeret nélkül az interneten megtalálható tartalmak hatalmas részéről maradunk le. Rendszeresen hallgatok angolul szórakoztató és oktató tartalmakat is, amiket magyarul nem találnék meg, vagy nem ilyen minőségben, nem ilyen áron.

Anyagi szempontból is hasznos, mivel vállalkozóként így nem csak magyar embereknek tudunk értéket teremteni, ezzel nagyobb lesz a célcsoportunk, és a lehetségesen elérhető bevételeink is.

Én angol és francia középszintű nyelvvizsgával rendelkezem, de a jövőben mindenképp szeretném bővíteni az angol szókincsemet, hogy a jövőben angol nyelven is minőségi tartalmakat hozhassak létre.

Digital Marketing

Az utóbbiakban már megemlítettem, hogy a korlátozások miatt több vállalkozás is igyekszik növelni megjelenéseit az online térben. A digital marketing a vállalkozások online megjelenéseivel foglalkozik, hogy több olyan embert érhessenek el, akik lehetséges jövőbeli ügyfelek, vásárlók lehetnek. Persze ennek is van szabadúszó módja, hogy pénzt keressünk vele. Talán az egyik legegyszerűbb módja, ha egy saját instagram oldalt üzemeltetünk, amit később shotoutokkal és egyéb partnerprogramokkal monetizálhatunk, de ezzel személy szerint nem foglalkozom, több információt például ebben az angol nyelvű videóban találsz.

Online marketinggel nem csak pénzt kereshetünk, de pénzt is spórolhatunk, hisz bármilyen termékünk, vagy szolgáltatásunk van, azt előbb utóbb szeretnénk hirdetésekkel népszerűsíteni. Én főként a facebook és instagram részébe ástam bele magam jobban, mivel ezen a két platformon vagyok a legaktívabb.

+1: Programozás

A 21.században talán az egyik legnagyobb igény a jó programozókra van. Ettől függetlenül a programozás nem mindenkinek vonzó, ez abszolút érthető is. Ha szereted a logikai feladatokat, kihívásokat, akkor mindenképpen próbáld ki magad a programozás világában. Én lassan 2 éve tanulok programozni, eleinte egyetemen, majd OKJ-n tanultam, közben online kurzusokon is részt vettem. Ahogy a rajzolásnál is, itt is használhatod kreatív képességeidet, olyan mobil alkalmazásokat készíthetsz, amikre szükséged lenne, de jelenleg senki se készítette még el őket. Gyakori számítógépes tevékenységeidet autamatizálhatod, esetleg weblapot készíthetsz, ahol megosztod másokkal a véleményedet, információt továbbítasz.

Ha vizuális típus vagy, akkor mobil alkalmazás, vagy webfejlesztést ajánlok, míg ha csak a program része érdekel, akkor a javascript, vagy python nyelvet.

Összegzés

Nem mondom, hogy ezek a legjobb skillek, amit szabadidődben jelenleg tanulhatsz, de számomra ezek tűntek érdekesnek. Lentebb csatoltam pár linket, amikből én is tanultam, remélem tudtam segíteni, hogy mivel töltsd a szabadidődet. További szép napot!

Hasznos linkek:

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolódó bejegyzések

Németh Ádám

huszonéves egyetemista

Budapesten tanulok egyetemistaként. Célom, hogy harmincas éveimre több különálló bevételforrást felépítsek, és az ezekben szerzett tapasztalataimat megosszam kortársaimmal, azaz Veled!

Németh Ádám

Kedvencek
Kiemelt

This is the heading

Felfedezés