Egy blog a Z generációnak.

Karrier fiatalon és a digitalizáció. Miért hibás a jelenlegi karrierút, amit kapunk?

Az utóbbi pár évben 180 fokos fordulatot vett a karrierről alkotott jövőképem. A gimnáziumból és szüleimtől hozott karrierútvonal több sebből is vérzett, emiatt új lehetőségeket, irányt kellett keresnem. 

Mik voltak ezek? Erről lesz szó a mai cikkemben.

Mi a fő probléma?

Jelenleg egy átlagos karrier többnyire úgy néz ki, hogy fiatalon szakmát szerzünk, esetleg egyetemet végzünk, majd 50 évig heti 40 órában dolgozunk alkalmazottként. Ezalatt az 50 év alatt mászkálhatunk a cégen belüli ranglétrán, vagy választhatjuk az egyszerűbb “túlélő” szerepét, aki várja a hétvégéket és utálja a hétfőket. Eközben persze bízunk benne, hogy tudunk eleget keresni, hogy a kiadásainkat fedezzük, és a bevételünk legalább 10%-át félre tudjuk tenni befektetéseinkre, ami majd a nyugdíjunkat fedezi. Igen, nyugdíjunkat, mert nekem meggyőződésem, hogy a következő 50 évben fixen összeomlik a nyugdíjrendszer, és nekünk kell felépítenünk időskori nyugdíjunkat.

Röviden ez lenne a karrier, amit eddig mindenki követett, és nekünk is ezt kéne. Mi az alternatíva? Mondom.

Digitalizáció és lehetőségei

Az internet megjelenése óta folyamatosan új pénzszerzési lehetőségek jelennek meg, amikről néha már azt is nehéz eldönteni, hogy tényleg igazak, vagy csak át akarnak verni minket. Gondolhatunk itt akár azokra, akik YouTube csatornájukból lettek pár év alatt milliomosok, vagy Instagram influencerekre, akik szintén online forrásokból keresik a megélhetésükre valót.

Egyre népszerűbbek a digitális termékek eladására épülő vállalkozások is, ezek lehetnek ebookok, kurzusok, vagy egyéb online szolgáltatások. A legtöbb ilyen jól felépített digitális termék előnye, hogy miután elkészültek, minimális javításoktól eltekintve semmilyen plusz befektetést nem igényelnek, és folyamatos passzív bevételt biztosítanak. Gondoljunk itt egyszerű példaként egy szakácskönyvre e-book formában. Egyszer megírja valaki, grafikusokkal megtervezi, majd feltölti egy webshopra, ahol bárki megvásárolhatja. Utólag maximum pár fejezettel kiegészítheti, de nem kell minden vásárlás után újraírnia, vagy nyomtatásért, egyéb díjakért fizetnie.

Szintén az online nyújtotta lehetőségek közé sorolható a napjainkban egyre népszerűbb blokklánc világa, ahol rengeteg passzív bevételszerzési lehetőséggel találkozhatunk, amiről a későbbiekben külön cikket is írok.

Lesz nyugdíjunk(?)

Mint korábban is írtam, én egyáltalán nem hiszek abban, hogy a Z generációnak valaha is lesz nyugdíja, vagy egyáltalán nyugdíjba tudna menni úgy, ahogy az előttünk lévő generációk tehették. Tudatosan kell felhasználnunk az időnket fiatalon, hogy olyan vállalkozásokat és befektetési portfoliót alakíthassunk ki, ami képes kiváltani, jó esetben túlszárnyalni a jelenlegi, hibás nyugdíjrendszert.

Összegzés

Szubjektív, saját véleményem, hogy a mostani karrierút, amit kapunk hibás, alkalmazottként fél évszázadon át tartó robotolás után sem biztos, hogy nyugdíjba mehetünk, és hogy abból meg fogunk tudni élni. Szerintem elengedhetetlen, hogy új bevételforrások után nézzünk, megszerzett vagyonunkat pedig olyan eszközökbe fektessük, amik a hosszútávú anyagi stabilitásunkat alapozzák meg.

Gondold végig, hogy mivel szeretsz foglalkozni, és ezzel hogyan tudnál pénzt keresni! Lehet ez akár videójáték coaching, fotózás, grafikai munkák, vagy angol korrepetálás délutánonként!

Ne annyiból élj, amennyit egy hónapban megkeresel, hanem próbáld a megkeresett pénzed befektetni, hogy hosszútávon kihasználd a kamatos kamat erejét!

Ennyi lett volna ez a cikk, remélem találtál benne számodra hasznos információt.

Ha bármilyen észrevételed lenne a témával kapcsolatban, akkor keress fel nyugodtan a közösségi oldalaim egyikén!

 

Ha érdekel a vállalkozások és befektetések világa és huszas éveidben jársz, akkor csatlakozz Szintlépés Facebook csoportunkhoz!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolódó bejegyzések

Németh Ádám

huszonéves egyetemista

Budapesten tanulok egyetemistaként. Célom, hogy harmincas éveimre több különálló bevételforrást felépítsek, és az ezekben szerzett tapasztalataimat megosszam kortársaimmal, azaz Veled!

Németh Ádám

Kedvencek
Kiemelt

This is the heading

Felfedezés