Egy blog a Z generációnak.

Hogyan kezeld tudatosan pénzügyeidet

tudatos pénzügyek kép

Fiatalon talán az egyik legfontosabb az, hogy megtanuljunk tudatosan bánni személyes pénzügyeinkkel. Hiába kerülünk olyan pozícióba, ahol havi egy-másfél milliót keresünk, ha ezt nem úgy osztjuk be, hogy megalapozzuk vele hosszútávú gazdagságunkat.

Mindenekelőtt ki szeretném emelni azt, hogy a következő sorokban nem arról lesz szó, hogy hogyan gazdagodj meg 1 hét alatt. Igyekeztem egy átfogó leírást készíteni arról, hogy mire érdemes odafigyelni, ha pénzügyeinkról van szó.

Ne akard siettetni a dolgokat!

A legfontossabb mindenképpen az, hogy megértsd, hogy van időd. Sokan 1 év alatt akarnak meggazdagodni huszonévesen, amikor még legalább 40-50 évük van hátra.

A kamatos kamat ereje

Ismerős lehet ez a kifejezés a régebbi matekórákról. A lényege az, hogy az évek alatt szerzett kamatok is kamatoznak, és ez hosszútávon exponenciális növekedéshez vezet. Nézzünk is gyorsan egy egyszerű példát:

Évi 10%-ot kamatozik a befektetésünk. Így az első évben a befektetett 1000 forintunkból 1100 forintunk lesz, majd ez a következő években ismét kamatozik 10-10%-ot. A második év végén már 1210 forintunk lesz, ezzel az éves kamat összege 100 forintról 110 forintra emelkedett. Éves bevételünk összege exponenciálisan növekszik, így a 10.év végén már 236 forint kamattal leszünk gazdagabbak.

"A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Az, aki megérti, kapja… aki nem, az megfizeti." - Albert Enstein

Felmerülhet benned a kérdés “Miért nem használja ki mindenki a kamatos kamat erejét, ha tényleg ennyire egyszerű?”. Azért, mert hátradőlni és hagyni, hogy a kamatos kamat dolgozzon egyszerű, de egyáltalán nem könnyű. Nem könnyű, mivel rengeteg időt, türelmet és hitet igényel. Nehéz az évek alatt a szemeidet a hosszútávú céljaidon tartani, és nem növelni életszínvonalad, csökkenteni megtakarításaidat.

Sokan az első pár évben megkérdőjelezik, mivel kezdetben az éves 6-8%-os kamat egyáltalán nem tűnik soknak. Meglátják az éves profitot, és nem hiszik el, hogy hosszútávon ez alapozza meg az anyagi függetlenségüket. Sokan jobb alternatívákat keresnek, hallanak csodás esetekről, ahol 2 év alatt 50%-os profitot érnek el a befektetések.

Légy türelmes! A kamatos kamat ereje, és egy egyszerű befektetési stratégia elegendő a pénzügyi céljaid eléréséhez!

Az idő a legértékesebb eszközöd. Használd a javadra!

Ha a huszas éveidben kezded el a befektetéseidet, akkor olyan eszköz áll rendelkezésedre, amiért mások bármit megadnának. Ez az idő. A kamatos kamat tényleg csodákra képes, de igazán csak hosszútávon látható az eredménye. Minnél előbb kezded el befektetéseidet, annál nagyobb vagyonra tehetsz szert.

Ennek talán az egyik leghíresebb példája maga Warren Buffet. Jelenleg 73 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Meggazdagodása mögött semmilyen csoda nem áll. 11 éves korában kezdte el befektetéseit. Jelenleg 90 éves, azaz 79 éve kamatoznak befektetései. Warren Buffet életéről angolul bővebben itt olvashatsz!

Vegyünk pár egyszerű példát, hogy miért is fontos az idő a befektetéseinkben:

Máté 30 évesen kezdi befektetéseit 1 millió forinttal. Évi 8% kamat mellett 40 éves korára 2,2 millió forintos befektetésekkel rendelkezik, amihez az évek alatt egyáltalán nem nyúlt.

Gábor 20 évesen kezdi el befektetéseit, szintén 1 millió forinttal. Ő sajnos nem választ ennyire jó részvényeket, így csak évi 5%-ot kamatoznak befektetései. 40 éves korára viszont 2,7 millió forintos befektetésekkel rendelkezik.

Ezekből a példákból láthatod, hogy ugyanolyan fontos milyen korán kezdesz el befektetni, mint az, hogy mennyire jók a befektetéseid. Ez azért is lényeges, mert kezdő befektetőként még nem valószínű, hogy felismerjük a legjobb befektetési lehetőségeinket, viszont elkezdeni befektetni már jóval egyszerűbb.

Tanulj meg spórolni!

A legtöbben itt buknak el, mivel elérik azt a pozíciót, amit kitűztek célnak, viszont egyáltalán nincs megtakarításuk, mivel az kiadásaikat teljes mértékben a bevételükhöz igazították. Ez azt a látszatot kelti, hogy ők gazdagok, viszont ez egészen odáig tart, amíg meg nem szűnik a bevételforrásuk, amire az egész életvitelüket felépítették.

Fiatalon igyekezz változatlan életszínvonalat tartani, még akkor is, ha a bevételed duplájára nő!

Állíts célokat!

Nehéz úgy motiváltnak lenni, ha csak annyi a célunk, hogy  meggazdagodjunk, mivel nem mérhető. Állíts számszerűsített pénzügyi célokat, amikről pontosan tudni fogod, hogy mikor éred el őket!

Igyekezz olyan célokat kitűzni, amiket 6-12 hónapon belül el is tudsz érni!

Kezeld személyes pénzügyeid üzletként!

Sokat segít kiadásaink csökkentésében az, ha elkezdünk úgy gondolni pénzügyeinkre, mintha egy vállalkozást néznénk, ami a profitmaximalizációra törekszik.

Hogyan?

Kezd el írni a kiadásaidat és bevételeidet!

Erre a célra tudom ajánlani a Wallet android és iOS verzióját! A hónap végén nem fogsz emlékezni, hogy mire költötted el az összes pénzed, ha nem dokumentálod a kiadásaidat. Nagyon sok olyan kiadásom volt nekem is, amiről nem is tudtam egészen odáig, amíg el nem kezdtem írni a kiadásaimat.

Törekedj arra, hogy a lehető legmagasabb legyen a hónap végi “profitod”, de ne vidd túlzásba!

Vezesd, hogy mekkora vagyonnal rendelkezel!

Mindenképpen ez a legizgalmasabb része az egésznek, mivel itt folyamatosan láthatod, hogy a hónapok alatt mekkora ütemben növekszik a vagyonod. Leírhatod a hónap végi bankszámlaegyenleged, megtakarítási számlád összegét, befektetéseid összegét, stb. Ezt érdemes egy Google táblázatban vezetni.

Ez a táblázat fog motivációt adni, mivel látod, hogy a hónapok alatt folyamatosan nő a vagyonod!

7 hely, ahova a pénzednek kerülnie kell!

Nyugdíj célú megtakarítási számla

Érdemes nyitni egy nyugdíjelőtakarékossági számlát, ahova havi szinten automatikusan kiutalsz pénzt a bankszámládról. Ez huszonévesen nem tűnik annyira fontosnak, viszont 30-40 év múlva nagyon hálás, hogy már fiatalon gondoltál erre.

Ajánlott a bevételünk 5-15%-át erre a célra fordítani. Ha ebben segítségre lenne szükséged, nyugodtan keress meg facebookon!

Bankszámla

Az emberek 70%-ának sajnos ennél tovább nem jut a pénze, gyakran még az előző lépést is kihagyják. Ide érkezik az összes bevételünk. Érdemes automatikus kiutalásokat beállítani, ezzel is rászoktatva magunkat arra, hogy a fennmaradó pénzből gazdálkodjunk.

Alapvető szükségletek

Nem olyan dolgok, amikre vágysz, hanem amikre tényleg szükséged van! Például: étel, közlekedés, egészség, stb.

Ha venni akarsz egy új telefont, azt nem ebből fogod megtenni.

Ez az az összeg, ami épp elég ahhoz, hogy egészségesen élj.

Vésztartalék

Olyan könnyen elérhető keret, amit olyan esetekben használsz, ha tényleg vészhelyzet van. Ajánlott 4-6 hónapra elegendő pénzt felhalmozni. Ennek az összegnek köszönhetően nem érzed magad kiszolgáltatva semmilyen gazdasági helyzetben.

Érdemes részletekben elkezdeni felépíteni, akár havi 5-10 ezer forintonként. Én jelenleg egyetemistaként havi 110-130 ezer forintos bevétellel rendelkezem, és ebből 25 ezer forintot erre a célra teszek félre.

Tartozások kifizetése

Szerencsére mi nem vagyunk olyan helyzetben, mint a amerikában az egyetemisták. Nem kezdjük felsőoktatási tanulmányainkat hatalmas tartozásokkal, de erről akkor is érdemes beszélni.

Ha több tartozásunk van, akkor érdemes a legmagasabb kamattal rendelkezőt kifizetni elsőként, ezzel sok pénzt spórolunk meg hosszútávon!

Egyéb célú megtakarítások

Ha kifizettük tartozásainkat, akkor elkezdhetünk végre hosszútávú céljainkra koncentrálni. Ez teljesen opcionális, de hasznos lehet nyitni egy olyan takarékszámlát, ahol legalább olyan magas éves kamat van, hogy az inflációt átvészelje a pénzünk.

Itt gyűjthetünk nyaralásra, telefonra, vagy egyéb olyan kiadásokra, amik 1-2 éven belül lesznek majd.

Befektetések

Végre elérkeztünk oda, ami megalapozza majd a hosszútávú anyagi függetlenségünket.

Fontos megemlítenem, hogy minden befektetés kockázattal jár, így csak olyan dolgokba fektesd a pénzed, amiben jól informált és biztos vagy!

A befektetéseknek több típusa és fajtája van, a diverzifikáció miatt ajánlott legalább 2-3 területet kiválasztani.

Ezek lehetnek részvények, kriptovaluták, ingatlanok, kötvények, stb.

Én személy szerint ETF-ekbe és kriptovalutába fektetek, de későbbiekben mindenképp szeretnék ingatlanokat is vásárolni.

Fontos! Igaz, hogy a befektetéseid fogják később a vagyonod nagy részét képezni, de ne hagyd ki a többi lépést! A befektetések kockázatosak, és a pénzügyeid tudatos tervezésének része az is, hogy felkészülj az összes lehetséges élethelyzetre!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolódó bejegyzések

Németh Ádám

huszonéves egyetemista

Budapesten tanulok egyetemistaként. Célom, hogy harmincas éveimre több különálló bevételforrást felépítsek, és az ezekben szerzett tapasztalataimat megosszam kortársaimmal, azaz Veled!

Németh Ádám

Kedvencek
Kiemelt

This is the heading

Felfedezés