Egy blog a Z generációnak.

Hasznos fogalmak a befektetések világából 1.rész

befektetések
A kipukkanó lufi, Bitcoin, mint MLM és ezer olyan kijelentéssel lehet találkozni az interneten, ami az információ hiányára, vagy fogalomzavarra vezethető vissza. Ebben a cikkben olyan alapfogalmakról lesz szó, amik a befektetések és a kriptovaluták világában mindennaposnak számítanak. Lássunk is hozzá!

Miért mondaná ezt valaki?

Egyszer szembefutottam egy olyan kijelentéssel, hogy a Bitcoin egy piramisjáték. Miért mondaná ezt valaki? Később jobban belegondoltam, és szerintem megértettem mire gondolhatott.

A tőzsde spekuláción alapszik. Azért veszünk meg egy részvényt, vagy kriptovalutát, mert abban bízunk, hogy annak értéke idővel nő, és profitot realizálhatunk, esetlegesen évente osztalékhoz jutunk. A piacot a nagyobb tőkével rendelkező nagyvállalatok mozgatják, ezért kisbefektetőként az a minimum, hogy az adott területen elérhető legtöbb információhoz jutunk, vagy egy befektetési tanácsadó segítségét kérjük.

A megfelelő információk hiányában akár pár nap alatt elbukhatjuk pénzünket, ahol egyszerűbb az áldozati szerepet felvenni, mint beismerni, hogy nem kellett volna ekkora kockázatot vállalni.

Bika és Medve piac

A bika és a medve szobrok jól ismert szimbólumok, melyeket a Wall Street-en is megtekinthetünk. A bika az optimista, növekvő piacot szimbolizálja, míg a medve a pesszimizmust és elfordulást jellemzi. A piac mozgása ciklikus, folyamatosan váltogatják egymást a bika és medve piacok. Szintén rendszeresen felmerülő fogalmak a bikás és medvés hangulat. Ha valaki optimista a piacot illetően, akkor bikás, míg pesszimista hozzáállás esetén medvés hangulata van.

A probléma ott van, hogy nagyon sokszor nehéz eldönteni, hogy milyen piacban vagyunk, mivel a média folyamatosan bombáz minket pozitív és negatív hírekkel egyaránt. Lehet, hogy egy bikapiac közepén negatív híreket kapunk, amik rövidtávon elhitethetik velünk, hogy medvepiac következik, viszont hosszútávon ugyanúgy folytatódik a bikapiac, így jelentős profitból maradhatunk ki.

A kimaradást említve nézzük is a következő fogalmat.

FOMO

A FOMO a Fear of Missing Out kifejezés rövidítése, ami a kimaradástól való félelmet jelenti. Sokan azért fektetnek hirtelen, érzelmektől fűtve nagyobb összegeket egy részvénybe, vagy kriptovalutába, mert félnek, hogy kimaradnak a hatalmas árfolyam-növekedésből. Az ilyen hirtelen döntések általában rosszul is végződnek.

Vegyük példának a Bitcoint. Április közepén szinte már mindenki arról beszélt, hogy milyen jó befektetés a Bitcoin, hirtelen mindenki be akart fektetni, mindezt 60 ezer dolláros ár felett. 2 hónappal később a Bitcoin árfolyama 30 ezer dollár környékén áll, mert sokan úgy gondolták, hogy a rövidtávú növekedés folytatódik és hirtelen sok pénzt fognak keresni. Ezzel ellentétben nem így lett, sokan megijedtek és elkezdtek eladni, ami medvés piaci hangulatot keltett és sokan nagy veszteségeket realizáltak.

Bálna & Hal

A bálnák és a halak kifejezésekkel én meglepő módon nem a befektetés témában találkoztam elsőként. Videójátékokban szintén gyakran használt fogalmak. A bálnák a nagytőkés befektetőket, míg a halak a kisbefektetőket szimbolizálják. Az árfolyam változását főként a bálnák befolyásolják, míg a halak igyekeznek a bálnák keltette “hullámokat” meglovagolni, a lehető legtöbb profitot realizálni.

Bálnák többnyire olyan nagyvállalatok, melyeknek több milliárd dolláros befektetési portfoliójuk van, mellyel a kisbefektetők egyáltalán nem tudnak versenyezni.

Egyéb fogalmak

ATH: All-time-high rövidítése. Az adott részvény, vagy kriptovaluta eddigi legmagasabb ára.

TA: Technikai Analízis rövidítése. Célja, hogy olyan alakzatokat keressen a részvények grafikonjain, melyeket a múltból már ismerünk, ezzel spekulálhatunk az árfolyam jövőbeli mozgására.

“Lufi”: Ezt a kifejezést általában a hozzá nem értők szokták a legtöbbet használni, viszont van valóságalapja. A piac ciklikus, ezért folyamatosan vannak esések és emelkedések. Egy nagyobb emelkedés után általában az árfolyam visszatesztel, egy nagyobb esés következhet. Ilyenkor a média szereti lehozni ezt “kipukkant lufi” megnevezésekkel, viszont ez egy szükséges jelenség a piacon. Ha nem lennének ezek a visszatesztelések, akkor nagyon gyorsan egy túlértékelt piacon találhatnánk magunkat, ahol a részvények sokkal magasabb áron mozognak, mint amennyit valójában érnek.

 

Első alkalomra ennyi fogalmat írtam össze. Későbbiekben tervezem ezt a sorozatot folytatni, bővíteni specifikusan kriptovaluták világában előforduló fogalmakkal is.

Nagyon izgalmas területnek tartom a befektetések világát, így ha bármi kérdésed merült volna fel a témával kapcsolatban, akkor nyugodtan keress a közösségi oldalaim bármelyikén!

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolódó bejegyzések

Németh Ádám

huszonéves egyetemista

Budapesten tanulok egyetemistaként. Célom, hogy harmincas éveimre több különálló bevételforrást felépítsek, és az ezekben szerzett tapasztalataimat megosszam kortársaimmal, azaz Veled!

Németh Ádám

Kedvencek
Kiemelt

This is the heading

Felfedezés