Egy blog a Z generációnak.

A gazdaggá válás 2 útja

gazdaggá válás indexkép

A gazdaggá válásnak összesen 2 módja van:

  • Többet keresel
  • Kevesebbet költesz

 

Az utóbbi években én azt vettem észre a velem egykorúakon, hogy a “keress többet, költs többet” felfogást követik, ami hosszútávon visszatartja őket az igazi gazdagságtól.

Másképp mondva a kiadásaik mértéke követi a bevételük nagyságát.

Körülbelül így néz ki egy átlagos huszonéves friss diplomás elképzelése karrierjéről:

1. Lediplomázik, és igyekszik azonnal megszerezni a legmagasabb fizetést ígérő állást, amit csak elérhet. Ezzel a gondolkodásmóddal azonnal kizárja az olyan álláslehetőségeket, amik kevesebb fizetést ígérnek, viszont rengeteget tanulhat belőle tapasztalatok és továbbképzések által, ami hosszútávon sokkal jobban kifizetődik.

2. Az első évben előléptetik, és új házat vesz.

3. A második évben ismét előléptetik, és vesz egy sportautót.

4. A harmadik évben eléri a legnagyobb előléptetését, és megvesz egy olyan gyűrűt a számára legkülönlegesebb személynek, amit egyébként nem engedhetne meg magának.

5. Ezután már egy ideig nincs több előléptetés. Fizetése hosszú ideig nem változik, viszont költekezési szokásai az utóbbi években már kialakultak.

6. Ezt az életvitelt tartja az élete hátralevő részében.

 

Ez nyilván egy (tudatosan) leegyszerűsített példa, viszont sajnos többnyire így is gondolkozunk, ha a karrier céljainkról kérdeznek. A pénzcentrum felmérése alapján a magyarok átlagosan 22 ezer forintot tesznek félre havonta.

Összesen. Egész életük során.

Mit mond ez el a társadalmunkról?

Azért dolgozunk többet, küzdünk előléptetésekért, hogy még többet költhessünk.

Az gazdaggá válás módja ugyanaz fiatalon, mint idősebb korban

Többet keresel, kevesebbet költesz.

Sok olyan embert ismerek, akik keresnek 200-300 ezer forintot, viszont 0 megtakarításuk van, arra hivatkozva, hogy pont kijönnek anyagilag. Ugyanezt mondja az, akinek havi 150 ezer forintból kell fedeznie kiadásait, és ugyanezt a választ kapjuk attól, aki 500 ezer forintból oldja meg havi költségeit.

Szóban jól hangzik egy félmilliós fizetés ( 6 millió Ft/év), viszont ez többnyire egy bevételi forrásból származik, amit elvesztve azonnal a megtakarításokon és az alternatív forrásokon van a hangsúly. Az ilyen emberek szegényebbek, mint azok, akik 250 ezer forintot keresnek havonta, de azt több bevételi forrásból. Ők nincsenek kitéve annak a veszélynek, hogy bármikor megszűnhet a munkahelyük, és mindenüket elveszíthetik.

Idővel egyre jobban megérted, hogy az emberek vagyonról alkotott képe mennyire téves

Pénzt keresni egyszerű. Ha rájössz arra, hogy hogyan adj olyan értéket másoknak, amiért ők pénzt adnak, onnantól semmi kihívás nincs abban, hogy hogyan növeld a bevételed. Én 2 évvel ezelőtt azt hittem, ha pénzt akarok keresni diákként, akkor diákmunkára kell mennem, és kapok óránként netto 1100-1200 forintot. Tapasztalatnak jó volt, viszont egyáltalán nem ez a legjobb opció. Azóta egyetemi ösztöndíjaim mellett rendszeresen tartok korrepetálásokat, ahol azzal foglalkozok, ami engem érdekel, és óránként 3500-4000 forintot keresek. Ezt persze nem lehet napi 6 órában végezni, viszont 1 megtartott korrepetálással kiváltok például 4 órányi raktárosi munkát, ezzel 3 órát nyerve magamnak, amit azzal tölthetek, amihez kedvem van.

A kihívás ott kezdődik, amikor elkezd nőni a bevételed, viszont az életszínvonaladat nem szabad változtatnod. Megtartani takarékoskodási szokásaidat, és a pénzedet olyan eszközökbe fektetni, amik hosszútávon elindítanak a gazdaggá válás útján. Úgy élni, mintha semmi se változott volna az életedben – azon kívül, hogy már sokkal több pénzt keresel.

A többség ebben bukik el. A társadalom nagyon nagy része.

A megfelelő kérdés nem a “Hogyan legyek gazdag?”

A fontos kérdés a “Hogyan költekezzek kevesebbet, hogy növeljem megtakarításaimat?”

A legtöbben a pénzkereseti részt mesteri szintre fejlesztik, ami a kapitalista társadalomban egyáltalán nem kvantumfizika.

Viszont sokan egyáltalán nem kezdenek el a második résszel foglalkozni, a megtakarítással.

Én csak bíztatni tudlak arra, hogy kezdj el te is a megtakarításaidra fókuszálni. Ha kellően elhatározott vagy, úgyis találsz módot arra, hogy milyen módon tudsz több pénzt keresni. Első lépésnek ajánlom, hogy kezd el írni kiadásaidat, és nyiss egy takarékszámlát, ahova havi szinten pénzt teszel félre. Ennek nem kell nagy összegnek lennie, viszont váljon rendszeres szokássá! Később ezt a pénzt fektetheted be olyan eszközökbe, amik idővel pénzt termelnek neked, és onnantól már nem te dolgozol a pénzért, hanem a pénzed dolgozik helyetted. Erről egy külön cikkben írok majd bővebben.

 

És végül egy idézet ezzel kapcsolatban:

“Nem az a fontos, hogy mennyi pénzt keresel, hanem hogy ebből mennyit tudsz megtartani.” – Robert Kiyosaki

A cikk témájához és felépítéséhez nagyban hozzájárult Nicolas Cole Medium cikke a gazdaggá válás 2 módszeréről, amit angol nyelven itt olvashatsz!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kapcsolódó bejegyzések

Németh Ádám

huszonéves egyetemista

Budapesten tanulok egyetemistaként. Célom, hogy harmincas éveimre több különálló bevételforrást felépítsek, és az ezekben szerzett tapasztalataimat megosszam kortársaimmal, azaz Veled!

Németh Ádám

Kedvencek
Kiemelt

This is the heading

Felfedezés